Hevosten anestesia

 

Hevonen on haastava eläin nukuttaa ja hevosen nukuttamiseen liittyy suurempi komplikaatioriski kuin vaikkapa pieneläimillä. Yliopistollisessa eläinsairaalassa hevospotilaiden nukutuksen turvallisuuteen panostetaan paljon. Jokaisen hevossairaalassa nukutettavan potilaan nukutus, kivunpoisto ja suonensisäinen nestehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hyvä leikkauksen aikainen kivunpoisto edistää potilaan hyvinvointia ja nopeaa toipumista leikkauksen jälkeen. Nukutuksia valvovat koulutetut ja kokeneet eläintenhoitajat tukenaan hevoseläinlääkäri ja korkeatasoinen anestesiavalvontalaitteisto.

Leikkausta varten hevonen tulee paastottaa yön yli. Hevosen voi tuoda sairaalaan paastoamaan jo edellisenä iltana. Mikäli hevosella on kengät, ne poistetaan ennen nukutusta. Hevonen rauhoitetaan, jonka jälkeen se tuetusti kaadetaan nukutusaineiden avulla pehmustetussa karsinassa. Leikkauksen aikana hevosen verenpainetta ja hengityskaasujen sekä nukutusaineen pitoisuuksia tarkkaillaan. Useimmiten otamme verinäytteitä myös nukutuksen aikana saadaksemme tietoa potilaan elimistön tilasta. Seuraamme myös hevosen sydänfilmiä ja kudoksien riittävää hapensaantia. Omistaja voi seurata leikkauksen kulkua leikkaussalissa olevan ikkunan kautta. Leikkauksen jälkeen hevonen herää ja nousee jaloilleen pehmustetussa karsinassa. Sitten potilas siirretään heräämöstä talliosastolle karsinaan ja se voidaan kuljettaa tapauksesta riippuen kotiin joko samana iltana tai seuraavana päivänä.

Tavallisimpia kiireettömiä leikkauksia ovat kastraatiot ja irtopalojen poistot. Päivystystapauksista leikkauksella hoidetaan tavallisimmin ähkyjä ja haavoja.

HEVOSSAIRAALAN SIJAINTI


Hevossairaala sijaitsee Viikintien varressa Viikissä, Yliopistollisen eläinsairaalan rakennuksessa, osoitteessa Koetilankuja 1.