Hevosten hampaiden hoito

Hevosen suu tutkitaan ja hampaat raspataan tavallisesti 6-12 kuukauden välein. Mikäli hevosella on syömisvaikeuksia, se vastustelee kuolainta tai muuten oireilee suustaan, on syytä varata tutkimusaika saman tien. Nuorten hevosten hampaista tulee huolehtia erityisen tarkasti. Hampaiden vaihtuminen 2-5 vuotiaana, purentaongelmat sekä sudenhampaat voivat haitata kuolaimen käyttöä. Terve suu on perusedellytys nuoren hevosen positiivisille koulutuskokemuksille.

Yliopistollisessa Hevossairaalassa suun tutkimus suoritetaan rauhoitetulle hevoselle pää tuettuna, hyvän valaisimen ja peilin avulla. Usein käytämme myös tähystyskameraa ja tarvittaessa otamme hampaista röntgenkuvia. Hevosella on hammaskudosta rajallinen määrä ja hampaat kuluvat jatkuvasti hevosen pureskellessa. Huolellinen suun tutkimus ja harkittu, yksilöllisen tarpeen mukaan toteutettu raspaus säästävät hampaita ja säilyttävät hyvän syöntikyvyn myös ikääntyvillä hevosilla.

Rutiinihoidon lisäksi Yliopistollisessa hevossairaalassa tehdään mm. hampaanpoistoja, tapauksesta riippuen joko seisaallaan rauhoituksessa tai leikkaussaliin nukutettuna.

Vuonna 2016 saapuvan uuden tietokonetomografian avulla voimme tehdä entistä tarkempia diagnooseja pään alueen ongelmista.

HEVOSSAIRAALAN SIJAINTI


Hevossairaala sijaitsee Viikintien varressa Viikissä, Yliopistollisen eläinsairaalan rakennuksessa, osoitteessa Koetilankuja 1.