Juoksumatolla tapahtuva kurkunpään tähystys rasituksen aikana

Hippos-lehti nro. 5/2010 (ELL Timo Paananen)

Yliopistollisessa Hevossairaalassa tutkitaan juoksumatolla kurkunpään toimintaa rasituksen aikana. Tutkimus tapahtuu asettamalla taipuisa tähystinlaite hevosen sieraimeen, jonka jälkeen maton vauhti kiihdytetään kävelyn kautta kovaan raviin tai laukkaan.

Tutkimuksia tehdään sekä ravureille että ratsuille ja keskimäärin joka kolmannelta suorituskykyongelmaiselta hevoselta löytyy kurkusta poikkeavuus, joka vaikeuttaa hapen saantia rasituksen aikana. Seuraavassa muutama yleinen sairaus, joita myös ratsuilla saattaa esiintyä.

HINKUKURKKU

Hinkukurkku on ylempiä hengitysteitä ahtauttava sairaus, jota esiintyy enemmän suurikokoisilla hevosilla. Siinä kurkunpään vasemman puolen kannurusto on osittain tai kokonaan halvaantunut aiheuttaen viheltävää tai hinkuvaa ääntä rasituksen aikana sisäänhengityksen yhteydessä.

Kevyessä ratsukäytössä olevalle hevoselle ei vaivasta varsinaisesti ole mitään haittaa. Vasta kun hevonen todella hengästyy rasituksen aikana, niin suoritustaso laskee hinkukurkun takia; esim. kilpailevat ratsut.

Yleisin leikkaushoito on avartaa kurkunpäätä asettamalla sulamaton proteesilanka halvaantuneen kannuruston ja rengasruston välille. Leikkaus tapahtuu täysanestesiassa. Leikkauksen jälkeen on pieni vaara, että hevonen vetää syömisen yhteydessä rehua väärään kurkkuun, mistä aiheutuu uusiutuvaa keuhkoputken tulehdusta.

Toinen tapa avartaa kurkkua on seisaaltaan tapahtuva äänihuulen poisto laserin avulla. Useimmiten poistetaan vain vasemman puolen äänihuuli. Tämän leikkauksen jälkeen rehun vetämisestä väärään kurkkuun ei ole vaaraa, mutta myöskään hapen saanti ei ole niin hyvää kuin proteesilangan kanssa.

PEHMEÄN  KITALAEN  SIIRTYMÄ

Normaalisti pehmeä kitalaki pysyy kurkunkannen alla rasituksen aikana. Joskus pehmeä kitalaki kuitenkin nousee kurkunkannen päälle ahtauttaen henkitorven aukkoa, mikä näin vaikeuttaa hengitysilman esteetöntä kulkua. Tyypillisesti tuolloin kuullaan koriseva ääni ratsastuksen yhteydessä.

Myös tähän vaivaan on kaksi yleistä leikkaustapaa. Yleisimmässä ja uusimmassa leikkausmuodossa asetetaan täysanestesiassa kaksi sulamatonta proteesilankaa kieliluun ja kilpiruston välille. Leikkauksen tavoitteena on vedättää kurkunpäätä eteen ja ylöspäin, jolloin pehmeän kitalaen siirtyminen väärään asentoon vaikeutuu. Toisessa, laserin avulla tapahtuvassa leikkaustavassa, pehmeän kitalaen takaosaan poltetaan hevosen seistessä laserilla useita pisteitä, jonka seurauksena alueelle muodostuu arpea, mikä muuttaa pehmeän kitalaen hieman vakaammaksi. Leikkaushoidon jälkeen keskimäärin kaksi hevosta kolmesta saa avun pehmeän kitalaen siirtymään.

Ratsuilla voi rasituksen aikana kurkussa esiintyä myös muita suorituskykyä alentavia tekijöitä. Tällainen on esim. kouluratsuilla ilmenevä kaulan liiallisesta taipumisesta johtuva kurkun katon romahtaminen ja hapen saannin oleellinen vaikeutuminen. Rajanveto varsinaisen sairauden ja ihmisen itse aiheuttaman ongelman välillä saattaa tällöin olla vaikeaa.

Jos epäilet, että hevosesi kurkunpää ei rasituksen aikana toimi normaalisti, voit ottaa yhteyttä Yliopistollisen Hevossairaalan ajanvaraukseen 09-19157350. Täydellinen juoksumattotutkimus sisältäen myös rasitus-EKG:n ja verinäytteet maksaa n. 700 euroa.