Käyttäytymisklinikka

Koirilla, hevosilla ja kissoilla esiintyy erilaisia käytösongelmia. Käyttäytymisongelmien hoitaminen on tärkeää niin eläinten kuin niiden omistajienkin hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi. Joillakin käytösongelmilla on lääketieteellisiä syitä ja monet niistäkin ongelmista joille ei ole lääketieteellistä syytä on mahdollista korjata muilla keinoilla. Monesti jo yhdestä käynnistä on apua.

Lemmikki saattaa esimerkiksi:

 • käyttäytyä aggressiivisesti
 • tuhota kotia ja omaisuutta
 • kärsiä sisäsiisteysongelmista
 • merkkailla sisälle 
 • äännellä häiritsevästi
 • potea eroahdistusta
 • pelätä autoilua
 • vahingoittaa itseään jatkuvalla järsimisellä tai nuolemisella
 • olla hermostunut tai arka
 • jahdata koti- ja villieläimiä 
 • olla muutoin hallitsematon

Nämä kaikki saattavat aiheuttaa stressiä omistajan lisäksi myös eläimelle ja pahimmillaan jopa johtaa lopulta eläimestä luopumiseen. Yliopistollisen eläinsairaalan käytösklinikka tarjoaa apua kaikkiin näihin sekä pienempien lemmikkieläinten ja hevosten käytösongelmiin. Eläinlääkäri on usein luonnollinen vaihtoehto omistajille, kun he tarvitsevat apua lemmikkinsä kanssa. 

Yliopistollisen eläinsairaalan käytösklinikalle voi pyytää tai saada lähetteen omalta eläinlääkäriltä, jos lemmikki kärsii käytösongelmista. 

Lemmikkieläinten käyttäytyminen on tärkeä osa nykyaikaista eläinlääkärin osaamista, sillä terveys, käyttäytyminen ja hyvinvointi vaikuttavat toisiinsa.

Klinikan toiminta perustuu alan viimeisimpään tieteelliseen tutkimukseen. Se antaa myös mahdollisuudet käynnistää alan opetusta ja tutkimusta Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Millaista apua Yliopistollisen eläinsairaalan käytösklinikka tarjoaa?

Käytösongelman syyn selvittäminen ja lemmikin sekä sen omistajan olosuhteisiin soveltuvan
hoitosuunnitelman laatiminen vie aikaa. Yliopistollisen eläinsairaalan käytösklinikalla on resursseja ja ammattitaitoa saavuttaa asetetut tavoitteet kohtuullisin kustannuksin.

Mitä neuvontakäynnillä tapahtuu?

Neuvontakäynnit pidetään ajanvarauksen perusteella. Yleensä neuvontakäynti kestää 1,5 –2 tuntia. Jos mahdollista, koko perheen tulisi olla
paikalla.

Neuvontakäynnin aikana selvitämme ongelmakäytöksen historiaa ja arvioimme ongelmallisesti käyttäytyvän lemmikin luonnetta. Tämän jälkeen käytösneuvoja selittää, mikä käytöksen aiheuttaa ja auttaa asiakasta laatimaan hoito-ohjelman.

Mitä tapahtuu neuvontakäynnin jälkeen?

Hoito-ohjelmat ovat erilaisia riippuen käytösongelmasta ja sen vakavuudesta. Koska käytösneuvoja selittää, kuinka hoito-ohjelma etenee, miten omistajan tulee toimia ja miksi jokainen vaihe on tärkeä, omistaja pystyy usein seuraamaan ohjelmaa itsenäisesti ja jo yksi neuvontakäynti riittää. 

Hoito-ohjelman tulokset voivat siis näkyä hyvinkin nopeasti, mutta useimmiten lemmikin käytöksen muuttaminen vaatii aikaa, viitseliäisyyttä ja kaikkien perheenjäsenten sitoutumista. On syytä muistaa, että lemmikin käytösongelmat ovat saattaneet kehittyä hyvinkin pitkän ajan kuluessa.

Neuvoja voi myös myöhemmin kysyä sähköpostilla tai puhelimitse. Tarvittaessa asiakkaan kanssa sovitaan kuitenkin myös seurantakäynnistä. Asiakkaalle ja lähetteen antaneelle eläinlääkärille lähetetään neuvontakäynnistä raportti, josta käy ilmi hoito-ohjelman pääpiirteet.

Lisätietoa klinikasta ja sen toiminnasta:

Tuulia Appleby ( tuulia.appleby@helsinki.fi) ja
David Appleby (David.appleby@helsinki.fi)

Lue lisää aiheesta:

Uusia näkökulmia johtajuuteen

Tietoa käyttäytymisklinikasta lähettävälle eläinlääkärille

Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus


 

PIENELÄINSAIRAALAN SIJAINTI

Viikki sijaitsee Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä Vanhankaupunginlahden ja Lahdenväylän välissä. Pieneläinsairaala on Viikintien varrella, osoitteessa Koetilantie 2. Viikkiin on hyvät kulkuyhteydet julkisilla kulkuvälineillä ja omalla autolla

Ajo-ohjeet

LAHDEN VÄYLÄLTÄ TULTAESSA »
LÄNNESTÄ TULTAESSA »

 

Tulo-ohje julkisilla kulkuvälineillä

Eläinsairaalan välittömässä läheisyydessä olevilla pysäkeillä pysähtyvät bussit 550, 78, 57 ja 506.