Koirien veripankki

Koirien veripankki on toiminut Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2000 alkaen. Toiminta perustuu kokonaan vapaaehtoiseen verenluovuttajakoirien apuun.

Veripankki toimii tiiviissä yhteistyössä tehohoito-osaston kanssa. Vapaaehtoisten verenluovuttajien verestä erotettuja punasoluja ja veriplasmaa käytetään tehohoito-osastolla hoidettavana oleville vakavasti sairaille tai loukkaantuneille potilaille.

Yleisimpiä verensiirrosta apua saaneita potilaita ovat mm. onnettomuuteen joutuneet, käärmeen pureman saaneet, rotanmyrkkyä syöneet ja vakavasta anemiasta tai hyytymistekijöiden puutteesta kärsivät koirat sekä parvo-viruksen heikentävät pikkupennut.

Ennen verenluovutusta veripankkitoimintaa ilmoittautuneet koirat kutsutaan veriryhmänmääritystestiin. Testikäynnillä koirille tehdään terveystarkastus, ja niiltä otetaan verinäyte veriryhmämääritystä ja perusveriarvoja varten.

Kuka koira tahansa saattaa yhtäkkiä joutua tilanteeseen, jossa luovutettu veri voisi pelastaa sen elämän. Sankarikoiria tarvitaan!

Koirilla on useita veriryhmiä. Veripankissa suurin menekki on DEA 1.1-negatiivisellä verellä, jota päivystyspotilaat tarvitsevat. Tämän vuoksi kaikkia DEA 1.1-positiivisia koiria ei kutsuta verenluovutukseen.

Verenluovutus tapahtuu yleensä torstaisin aamupäivän aikana. Luovutukseen soveltuvat koirat kutsutaan erikseen verenluovutukseen. Verenluovutuksessa koira on hereillä, mutta tarvittaessa koira voidaan rauhoittaa toimenpiteeseen kevyesti. Ennen verenluovutusta koirilta otetaan verinäyte, josta määritetään punasolujen tilavuusosuus, veren proteiinit ja toinen munuaisarvo, urea. Veri otetaan kaulalaskimosta. Alueelta ajetaan karvat ja se puhdistetaan huolellisesti. Koira luovuttaa kerrallaan 450 ml verta. Jos koira rauhoitetaan, annetaan sille luovutettua verta vastaava määrä keittosuolaliuosta suoneen. Verenluovutuskäynti kestää noin tunnin. Koira voi käydä verenluovutuksessa enintään 3 kertaa vuodessa.

Verenluovuttajakoira saa kiitokseksi urotyöstä Royal Canin -koiranmuonaa.

Kaiken rotuiset koirat voi ilmoittaa mukaan veripankkitoimintaan. Koiran ei tarvitse olla rekisteröity, mutta soveltuakseen luovuttajaksi sen tulee olla:
•    terve
•    2-7 vuoden ikäinen
•    yli 30 kilon painoinen
•    säännöllisesti rokotettu ja loishäädetty
•    asunut Suomessa viimeiset 12 kuukautta
•    ei ole saanut verensiirtoja

Veriryhmätestaukset ja luovutuspäivät

Kiitämme jo etukäteen kaikkia mukaan ilmoittautuneita. Puramme ilmoittautumislistoja, ja otamme yhteyttä teihin. Kun olemme vastaanottaneet ilmoittautumisenne, kutsumme teidät veriryhmätestaukseen.


Koirien veripankin yhteistyökumppani on Royal Canin. 
 

Ilmoittautuminen

  • Ilmoittautumislomake (koiran ja omistajan tiedot)
  • Sähköpostitse: elain-veripankki(at)helsinki.fi
  • Puhelimitse: 0504333200 torstai-iltapäivisin


 

Koirien veriryhmistä

Merkittävin koirien veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1-veriryhmä, jonka varalta luovuttajakoirat testataan. DEA 1.1-negatiivisten koirien veri sopii kaikille koirille, kun taas DEA 1.1 positiivinen veri sopii ainoastaan DEA 1.1 positiivisille koirille.

Noin puolet koirista on veriryhmältään DEA 1.1. negatiivisia ja puolet DEA 1.1 positiivisia. DEA 1.1 negatiivisen veren menekki on kuitenkin huomattavasti suurempi, koska sitä käytetään päivystyspotilaille. Tämän vuoksi vain osa DEA 1.1 positiivisista koirista kutsutaan verenluovutukseen.

PIENELÄINSAIRAALAN SIJAINTI

Viikki sijaitsee Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä Vanhankaupunginlahden ja Lahdenväylän välissä. Pieneläinsairaala on Viikintien varrella, osoitteessa Koetilantie 2. Viikkiin on hyvät kulkuyhteydet julkisilla kulkuvälineillä ja omalla autolla

Ajo-ohjeet

LAHDEN VÄYLÄLTÄ TULTAESSA »
LÄNNESTÄ TULTAESSA »

 

Tulo-ohje julkisilla kulkuvälineillä

Eläinsairaalan välittömässä läheisyydessä olevilla pysäkeillä pysähtyvät bussit 550, 78, 57 ja 506.