Ortopedia eli tuki- ja liikuntaelinten sairaudet

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ilmenevät tyypillisimmin ontumisena tai ylösnousuvaikeuksina. Ontuman syynä voivat olla kiputilat luustossa, nivelissä, lihaksissa tai jänteissä, ja aiheuttajan selvittämiseksi potilaille tehdään ontumatutkimus.  Ontumatutkimus aloitetaan tarkastelemalla potilaan rakennetta ja liikkeitä, jonka jälkeen tutkitaan yksityiskohtaisemmin selkä ja etu- sekä takaraajat ja niiden nivelet.

Ontumatutkimuksessa tehtyjen löydösten perusteella edetään usein jatkotutkimuksiin, joita ovat esimerkiksi röntgen- tai tietokonetomografiakuvaus. Ultraäänitutkimusta hyödynnetään jänteiden ja lihasten tarkastelussa. Epäiltäessä niveltulehdusta potilailta voidaan ottaa nivelnestenäytteitä. Lisäksi käytössä ovat askelvoimamatto ja voimalevy, joiden avulla voidaan määrittää painonvarausta liikkeessä ja selvittää mahdollinen epätasapaino raajojen käytössä.

Ortopediset leikkaukset

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet vaativat usein leikkaushoitoa. Yliopistollisessa eläinsairaalassa tehdään ortopedisiä leikkauksia hyvin laaja-alaisesti. Yleisimpiä ovat murtumaleikkaukset sekä ristisiderepeämien ja polvilumpioluksaatioiden korjaukset. Niveltähystyksin tutkitaan ja hoidetaan nivelsairauksia.  Erikoisosaamista tarjoamme muun muassa keinonivelkirurgiassa sekä jalkojen asentovirheiden korjausleikkauksin.

Asiantuntijamme

ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Pauli Keränen ja ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mikael Morelius ovat ortopediaan erikoistuneet eläinlääkärimme. Heillä on molemmilla erittäin laaja kokemus ortopedisista leikkauksista.