Pieneläimien silmäsairaudet

Eläimillä esiintyy pitkälti samoja silmäsairauksia kuin ihmisilläkin. Etenkin koirilla, mutta myös kissoilla, esiintyy paljon perinnöllisiä sairauksia silmän eri osissa.
Näitä ovat muun muassa:

  • luomien rakenteelliset ongelmat (asentovirheet, ylimääräiset ripset jne.)
  • sarveiskalvosairaudet
  • linssin eriasteiset samentumat (kaihi)
  • linssin sijoiltaanmeno (luksaatio)
  • verkkokalvon rappeumat 
  • silmänpainetauti (glaukooma)

Lisäksi eläimillä on usein erilaisia silmien ja silmää ympäröivien kudosten vammoja esimerkiksi tappelun tai terävään esineeseen törmäämisen seurauksena. 

Tavallisia hoitoon tulon syitä ovat muutokset silmän ulkonäössä (esimerkiksi punoittavat, rähmivät tai sameat silmät), silmävuoto sekä muutokset näkökyvyssä. Osa sairauksista, kuten glaukooma sekä pahat silmävammat, vaativat kiireellistä hoitoa, jotta näkö ja silmämuna voidaan pelastaa. Silmävaiva on syytä pikaisesti tutkituttaa etenkin jos silmä on hyvin kipeä (oireina siristys, punoitus, vetinen vuoto, valonarkuus), samentunut pinnastaan tai silmän ulkomuoto muuten on selvästi muuttunut.

Tutkimuksiin on syytä tulla pikaisesti myös, jos eläimen näkökyky selvästi heikkenee. 

Yliopistollisessa eläinsairaalassa silmäsairauksia hoitaa oftalmologian erikoistumiskoulutuksen suorittanut eläinlääkäri Elina Pietilä, joka toimii pääasiassa Pieneläin- ja Hevossairaalassa, mutta tarvittaessa myös Tuotantoeläinsairaalassa. Silmäsairaudet liittyvät toisinaan johonkin laajempaan ongelmakokonaisuuteen, jolloin niiden hoidossa tehdään tarvittaessa yhteistyötä sairaalan muiden osastojen kanssa.
 

PIENELÄINSAIRAALAN SIJAINTI

Viikki sijaitsee Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä Vanhankaupunginlahden ja Lahdenväylän välissä. Pieneläinsairaala on Viikintien varrella, osoitteessa Koetilantie 2. Viikkiin on hyvät kulkuyhteydet julkisilla kulkuvälineillä ja omalla autolla

Ajo-ohjeet

LAHDEN VÄYLÄLTÄ TULTAESSA »
LÄNNESTÄ TULTAESSA »

 

Tulo-ohje julkisilla kulkuvälineillä

Eläinsairaalan välittömässä läheisyydessä olevilla pysäkeillä pysähtyvät bussit 550, 78, 57 ja 506.