Antibiootit lisäävät MRSP-bakteerin esiintymistä koirilla

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa laajaa epidemiaa Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuonna 2010 – 2011 ja tartunnalle altistavia tekijöitä.

Jatkokoulutus hevossairauksista eläinlääkäreille

Studia Veterinarian aiheena ähky

Merkittävä epilepsiageenilöytö rhodesiankoirilla

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön kansainvälisessä yhteistyöprojektissa. Lihasnykäyksellistä eli myokloonista epilepsiaa aiheuttava geenivirhe löydettiin rhodesiankoirilta.

Geenilöydös voi olla avuksi myös ihmisten epilepsian tutkimuksessa ja hoidossa. Lue ilmiöstä lisää Helsingin yliopiston sivuilla täällä!

Kuva: Hannes Lohi

Tags:

Koirien allergiatestaus meillä

Atooppista ihottumaa sairastavista koirista valtaosalla on allergioita, yleisimmin ympäristössä esiintyville allergeeneille. Allergian aiheuttajia pyritään paikallistamaan allergiatesteillä. Allergiatestien positiiviset tulokset kertovat herkistymisestä – allergiasta puhutaan vasta kun on oireita. Diagnoosia ei siis tehdä allergiatestauksen perusteella mutta testituloksia voidaan käyttää apuna hoitoa suunnitellessa siedätyshoidon perustana.

Allergiatestauksessa ihoon pistetään pieniä määriä tutkittavia allergeeneja. Allergiatesti tehdään kyljen iholle ja alueelta ajetaan karvoja noin postikortin kokoiselta alueelta. Testi tehdään kevyessä rauhoituksessa. Tulos saadaan samalla käyntikerralla.

Mikäli koiralla on lääkityksiä, on niistä luotettavan testituloksen saamiseksi keskusteltava eläinlääkärin kanssa ennen testausta, koska osa lääkeaineista voi vaikuttaa testituloksiin. Verikokeesta tehtävät IgE-vasta-ainemääritykset ovat vaihtoehto ihotesteille. Allergiatestaukset tehdään vain ympäristön allergeenien osalta.

Ajanvaraus ja ohjeistus:

henni.siniketo@helsinki.fi

riitta.t.seppanen@helsinki.fi
(ti 10-12)

Koirilta on löydetty ensimmäistä kertaa pentuiän itsestään rajoittuva epilepsia

Epilepsia on yksi yleisimmistä kroonisista neurologisista sairauksista sekä koirilla että ihmisillä. Lisäksi nuorten yksilöiden epäkypsien aivojen tiedetään olevan kypsiä aivoja alttiimpia kohtauksille. Ihmislääketieteessä tunnetaan useita itsestään rajoittuvia lapsuusiän epilepsioita, mutta koirilla ei ole aiemmin raportoitu vastaavia epilepsiaoireyhtymiä. ELL Tarja Pääkkönen (os. Jokinen) kuvaa väitöskirjatyössään ensimmäistä kertaa itsestään rajoittuvan pentuiän epilepsian Lagotto Romagnolo –rotuisilla koirilla. Lisäksi Pääkkönen tutkii epilepsian pitkäaikaisvaikutuksia koirilla, joilla on ollut nuoruusiän itsestään rajoittuva epilepsia (BFJE).

Tutustu Yliopistollisen eläinsairaalan uusiin nettisivuihin

Yliopistollisen eläinsairaalan uudet nettisivut julkaistiin 15.2.2016 osoitteessa elainsairaala.helsinki.fi. "Punaisena lankana suunnittelussa on ollut se, että asiakkaamme löytävät heti etusivulta ne tärkeimmät tiedot eli ajanvarauksen ja päivystyksen yhteystiedot sekä sijaintimme. Olemme myös pyrkineet selkeyttämään rakennetta niin, että eläinlajista riippumatta omistajan löytää helposti tarvittavan tiedon yläpalkin linkkivalikoimasta. Mikä parasta, nettisivut toimivat hyvin myös mobiililaitteilla" kertoo Eläinsairaalan johtaja Jussi Anttila. "Kuulemme mielellämme palautetta nettisivujen toimivuudesta" jatkaa Anttila. Palautetta voi lähettää tiedottajallemme osoitteeseen eeva.karmitsa@helsinki.fi.

Penikkatauti todettu Kreikasta tuodulla koiralla

Torstaina 19.11.2015 Yliopistollisessa eläinsairaalassa todettiin Kreikasta tuodulla koiralla kliininen penikkatauti. Koiralla oli voimakkaat hermosto-oireet joten tauti oli pitkälle edennyt ja koira jouduttiin lopettamaan. Penikkatautitartunta varmistettiin Evirassa PCR-menetelmällä ja lisäksi koiran ruumiinavauksessa todettiin taudinkuvaan sopivia muutoksia.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa samaan aikaan hoidossa olleet potilaat on tunnistettu ja ne, joilla rokotussuoja oli puutteellinen, ovat saaneet tehosterokotteen. Eläinsairaalan tilat on huolellisesti pesty ja desinfioitu ja toiminta jatkuu normaaliin tapaan.

27.06.2017

22.02.2017

22.02.2017

29.02.2016