Tutkimus koirien perineaalityrän hoidosta

Tutkimukseen etsitään perineaalityrän vuoksi leikkaushoitoa tarvitsevia uroskoiria.

Pieneläinten pehmytkudoskirurgiaan keskittyvä tutkimusryhmä Softis on aloittanut Yliopistollisessa eläinsairaalassa prospektiivisen satunnaistetun seurantatutkimuksen koirien perineaalityrän leikkaustuloksista ja sairaudelle altistavista tekijöistä. Perineaalityrä on lantionpohjan lihasten heikkouden seurauksena syntyvä sairaus, johon sairastuvat tavallisimmin keski-iän ylittäneet kastroimattomat uroskoirat. Oireina esiintyy tyypillisesti ulostamisvaikeuksia sekä turvotusta peräaukon vieressä. Sairauden tausta ja siihen johtavat syyt ovat huonosti tunnettuja. Perineaalityrä voidaan hoitaa leikkauksella ja tyrän korjaukseen onkin kehitetty useita leikkausmenetelmiä.

Tutkimuksen aikana koiran perineaalityrä leikataan Yliopistollisessa eläinsairaalassa satunnaistetusti kahdesta eri leikkaustekniikasta valitulla leikkausmenetelmällä.  Mahdollisia perineaalityrälle altistavia tai hoitotulokseen vaikuttavia tekijöitä tutkitaan ja koiran toipumista leikkauksesta sekä vointia seurataan tarkoin vuoden ajan leikkauksen jälkeen. Tutkimukseen osallistuva koira saa leikkaushoidon lisäksi samalla myös kattavan terveydentilan kartoituksen.

Otathan yhteyttä jos:

• Sinulla on uroskoira, jolla on leikkaushoitoa vaativa tois- tai molemminpuolinen perineaalityrä tai sen oireita

• Koirasi tyrää ei ole aiemmin leikkauksella hoidettu

• Koirallasi ei ole muita merkittäviä sairauksia, kuten vakava munuaisten tai sydämen vajaatoiminta

• Sinulla on mahdollisuus sitoutua leikkaushoidon jälkeen 12 kk tutkimusjaksoon, joka sisältää 4 seurantakäyntiä Yliopistollisessa eläinsairaalassaLisätietoja tutkimuksesta löydät osoitteesta: www.helsinki.fi/tyratutkimus

Tervetuloa tutkimukseen!

Tutkimuksesta vastaavat eläinlääkärit:

Sari Mölsä, ELT, DiplECVS

Tuuli Åhlberg, ELL

Outi Vapaavuori, Prof, DiplECVS

Yhteydenotot:

Sari Mölsä

Pieneläinkirurgia
Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Viikintie 49 (PL 57)
00014 Helsingin yliopisto

sari.molsa@helsinki.fi

p: 0294157296

Tutkimus rustonkorjausistutteesta koiran olkanivelen osteokondriitin hoidossa

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

Tags:

Antibiootit lisäävät MRSP-bakteerin esiintymistä koirilla

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa laajaa epidemiaa Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuonna 2010 – 2011 ja tartunnalle altistavia tekijöitä.

Jatkokoulutus hevossairauksista eläinlääkäreille

Studia Veterinarian aiheena ähky

Merkittävä epilepsiageenilöytö rhodesiankoirilla

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön kansainvälisessä yhteistyöprojektissa. Lihasnykäyksellistä eli myokloonista epilepsiaa aiheuttava geenivirhe löydettiin rhodesiankoirilta.

Geenilöydös voi olla avuksi myös ihmisten epilepsian tutkimuksessa ja hoidossa. Lue ilmiöstä lisää Helsingin yliopiston sivuilla täällä!

Kuva: Hannes Lohi

Tags:

Koirien allergiatestaus meillä

Atooppista ihottumaa sairastavista koirista valtaosalla on allergioita, yleisimmin ympäristössä esiintyville allergeeneille. Allergian aiheuttajia pyritään paikallistamaan allergiatesteillä. Allergiatestien positiiviset tulokset kertovat herkistymisestä – allergiasta puhutaan vasta kun on oireita. Diagnoosia ei siis tehdä allergiatestauksen perusteella mutta testituloksia voidaan käyttää apuna hoitoa suunnitellessa siedätyshoidon perustana.

Allergiatestauksessa ihoon pistetään pieniä määriä tutkittavia allergeeneja. Allergiatesti tehdään kyljen iholle ja alueelta ajetaan karvoja noin postikortin kokoiselta alueelta. Testi tehdään kevyessä rauhoituksessa. Tulos saadaan samalla käyntikerralla.

Mikäli koiralla on lääkityksiä, on niistä luotettavan testituloksen saamiseksi keskusteltava eläinlääkärin kanssa ennen testausta, koska osa lääkeaineista voi vaikuttaa testituloksiin. Verikokeesta tehtävät IgE-vasta-ainemääritykset ovat vaihtoehto ihotesteille. Allergiatestaukset tehdään vain ympäristön allergeenien osalta.

Ajanvaraus ja ohjeistus:

henni.siniketo@helsinki.fi

riitta.t.seppanen@helsinki.fi
(ti 10-12)

Koirilta on löydetty ensimmäistä kertaa pentuiän itsestään rajoittuva epilepsia

Epilepsia on yksi yleisimmistä kroonisista neurologisista sairauksista sekä koirilla että ihmisillä. Lisäksi nuorten yksilöiden epäkypsien aivojen tiedetään olevan kypsiä aivoja alttiimpia kohtauksille. Ihmislääketieteessä tunnetaan useita itsestään rajoittuvia lapsuusiän epilepsioita, mutta koirilla ei ole aiemmin raportoitu vastaavia epilepsiaoireyhtymiä. ELL Tarja Pääkkönen (os. Jokinen) kuvaa väitöskirjatyössään ensimmäistä kertaa itsestään rajoittuvan pentuiän epilepsian Lagotto Romagnolo –rotuisilla koirilla. Lisäksi Pääkkönen tutkii epilepsian pitkäaikaisvaikutuksia koirilla, joilla on ollut nuoruusiän itsestään rajoittuva epilepsia (BFJE).

18.09.2017

27.06.2017

22.02.2017

22.02.2017