Penikkatauti todettu Kreikasta tuodulla koiralla

Torstaina 19.11.2015 Yliopistollisessa eläinsairaalassa todettiin Kreikasta tuodulla koiralla kliininen penikkatauti. Koiralla oli voimakkaat hermosto-oireet joten tauti oli pitkälle edennyt ja koira jouduttiin lopettamaan. Penikkatautitartunta varmistettiin Evirassa PCR-menetelmällä ja lisäksi koiran ruumiinavauksessa todettiin taudinkuvaan sopivia muutoksia.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa samaan aikaan hoidossa olleet potilaat on tunnistettu ja ne, joilla rokotussuoja oli puutteellinen, ovat saaneet tehosterokotteen. Eläinsairaalan tilat on huolellisesti pesty ja desinfioitu ja toiminta jatkuu normaaliin tapaan.

Rokotetuilla koirilla tartunnan saaminen on hyvin epätodennäköistä. Tartunnalle alttiita eläimiä ovat rokottamattomat koirat, erityisesti pennut. Jos koira on rokotettu rokotussuositusten mukaisesti, Suomessa markkinoilla olevat rokotteet penikkatautia vastaan antavat hyvän suojan tartuntaa vastaan. Penikkatautirokotteen sisältäviä rokotteita ovat mm:

• Duramune DAPPi
  • Nobivac DHP
  • Nobivac DHPPi

Penikkataudin oireet ja ennaltaehkäisy

Penikkataudin aiheuttaa morbillivirus ja se on koiraeläinten välillä erittäin helposti tarttuva virustauti. Tauti ei tartu ihmiseen eikä lemmikkikissoihin. Suomessa koirilla on pääsääntöisesti kattava rokotesuoja joten kotimaisia tartuntoja ei ole ollut moniin vuosiin.  Ulkomaista alkuperää olevia tartuntoja koirilla todetaan satunnaisesti, viimeisimmät tapaukset ovat muutaman vuoden takaa, nekin ulkomailta tuoduissa koirissa.

Penikkataudin oireita voivat olla sierain- ja silmävuoto, kuumeilu, huonontunut ruokahalu, väsymys ja vetämättömyys. Penikkatautivirukseen tehoavaa lääkehoitoa ei ole mutta oireenmukaisella hoidolla osa sairastuneista toipuu. Vakavammassa muodossa eläimellä on kuumetta, heikentynyt yleiskunto ja myös ripulia tai hengitystieoireita voi esiintyä. Myöhemmässä vaiheessa eläimelle voi kehittyä keskushermosto-oireita ja tauti voi johtaa kuolemaan.

Taudin itämisaika on keskimäärin 1-2 viikkoa. Virus tarttuu eläinten suoran kontaktin kautta tai välillisesti ihmisten, välineiden tai ympäristön välityksellä. Virukseen tehoaa tavallisimmat pesu- ja desinfektioaineet.

Lisätietoja:

Eviran nettisivuilla on kattava tietopaketti penikkataudista

Yliopistollisesta eläinsairaalasta lisätietoja antaa:
ELT, sairaalahygienista vastaava eläinlääkäri Katariina Thomson, puh. 02941 57439, sposti: katariina.thomson@helsinki.fi

07.11.2017

Yliopistolliseen eläinsairaalaan kuuluva hevossairaala tarjoaa palveluita niin har

18.09.2017

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

27.06.2017

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa la

22.02.2017

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön k