ELT Merja Laitinen suoritti diagnostisen kuvantamisen kansainvälisen Diplomate of ECVDI -tutkinnon

European College of Veterinary Diagnostic Imaging eli ECVDI on tutkinto kansainvälisesti hyväksytty koulutusohjelma, jossa erikoistutaan diagnostisen kuvantamisen erikoisalaan eläinlääketieteessä. Suomessa tutkinnon on aiemmin suorittanut kaksi henkilöä; emeritaprofessori Marjatta Snellman ja ELT Mirja Ruohoniemi.

Mistä sait inspiraation lähteä suorittamaan tätä tutkintoa?
Innostuin diagnostisesta kuvantamisesta jo opiskeluaikana. Suorittaessani eläinlääketieteen kansallista erikoistumiskoulutusta syvensin taitojani erityisesti ultraääni- ja röntgendiagnostiikan osalta. Myöhemmin tein väitöskirjan ultraäänivarjoainekuvantamisesta. Kansainväliseen erikoistumiskoulutukseen minut innosti mahdollisuus opiskella diagnostista kuvantamisen eri osa-alueita laaja-alaisemmin ja kaikilla eläinlajeilla sekä muutenkin perehtyä alaan syvällisemmin. Viimeisen sysäyksen suoritukseen antoivat professori Robert T. O’Brien Yhdysvalloista ja emeritaprofessori Marjatta Snellman, joiden ohjauksessa siihen aikaan työskentelin. Molemmat innostivat ja kannustivat minua jatkamaan ja syventämään opintoja myös väitöskirjan jälkeen.

Mitkä ovat 'Diplomate of ECVDI ' -tutkinnon vaatimukset?
Siihen kuuluu 3 vuoden ohjattu harjoittelu sekä 6 kuukauden jakso tutkimusvapaata. Harjoittelujakso on tehtävä Yliopistollisessa eläinsairaalassa, jossa on vähintään yksi alan diplomaatti (DECVDI vähintään 60% ajastaan klinikalla) sekä muiden alojen diplomaatteja mm. sisätaudit, kirurgia, hevossisätaudit- ja kirurgia. Lisäksi harjoittelun tulee kattaa laaja-alaisesti useita eri eläinlajeja, kuten pieneläimet, hevoset, tuotantoeläimet, eksoottiset eläimet ja linnut sekä kaikkia diagnostiikan osa-alueita eli röntgen, ultraääni, tietokonetomografia, magneettikuvaus, skintigrafia ja erilaiset varjoainekuvaukset.

Mitä tutkinto merkitsee sinulle ja Yliopistolliselle eläinsairaalalle?
Diagnostisen kuvantamisen osaajia on vähän niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, ja tällä hetkellä Suomessa ei voi ko. tutkintoa tehdä, joten on erittäin tärkeää, että Suomessakin on taas aktiivisessa työelämässä mukana tämän alan erityisosaajia.
Perusopetuksen supistuksien myötä diagnostisen kuvantamisen opetusta tullaan jatkossa vähentämään, joten on entistäkin tärkeämpää, että voimme tarjota korkealaatuista diagnostisen kuvantamisen opetusta jatko-opiskelijoille ja joskus tulevaisuudessa mahdollisesti avata kansainvälisen  residenssiohjelman uudelleen, mikäli asialle löytyy rahoitusta.
Kaiken kaikkiaan, minulle itselle tämä merkitsee tehtyjen tavoitteiden saavuttamista ja monipuolista osaamista eri kuvantamisen osa-alueilla.

07.11.2017

Yliopistolliseen eläinsairaalaan kuuluva hevossairaala tarjoaa palveluita niin har

18.09.2017

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

27.06.2017

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa la

22.02.2017

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön k