Tutkimus koirien perineaalityrän hoidosta

Tutkimukseen etsitään perineaalityrän vuoksi leikkaushoitoa tarvitsevia uroskoiria.

Pieneläinten pehmytkudoskirurgiaan keskittyvä tutkimusryhmä Softis on aloittanut Yliopistollisessa eläinsairaalassa prospektiivisen satunnaistetun seurantatutkimuksen koirien perineaalityrän leikkaustuloksista ja sairaudelle altistavista tekijöistä. Perineaalityrä on lantionpohjan lihasten heikkouden seurauksena syntyvä sairaus, johon sairastuvat tavallisimmin keski-iän ylittäneet kastroimattomat uroskoirat. Oireina esiintyy tyypillisesti ulostamisvaikeuksia sekä turvotusta peräaukon vieressä. Sairauden tausta ja siihen johtavat syyt ovat huonosti tunnettuja. Perineaalityrä voidaan hoitaa leikkauksella ja tyrän korjaukseen onkin kehitetty useita leikkausmenetelmiä.

Tutkimuksen aikana koiran perineaalityrä leikataan Yliopistollisessa eläinsairaalassa satunnaistetusti kahdesta eri leikkaustekniikasta valitulla leikkausmenetelmällä.  Mahdollisia perineaalityrälle altistavia tai hoitotulokseen vaikuttavia tekijöitä tutkitaan ja koiran toipumista leikkauksesta sekä vointia seurataan tarkoin vuoden ajan leikkauksen jälkeen. Tutkimukseen osallistuva koira saa leikkaushoidon lisäksi samalla myös kattavan terveydentilan kartoituksen.

Otathan yhteyttä jos:

• Sinulla on uroskoira, jolla on leikkaushoitoa vaativa tois- tai molemminpuolinen perineaalityrä tai sen oireita

• Koirasi tyrää ei ole aiemmin leikkauksella hoidettu

• Koirallasi ei ole muita merkittäviä sairauksia, kuten vakava munuaisten tai sydämen vajaatoiminta

• Sinulla on mahdollisuus sitoutua leikkaushoidon jälkeen 12 kk tutkimusjaksoon, joka sisältää 4 seurantakäyntiä Yliopistollisessa eläinsairaalassaLisätietoja tutkimuksesta löydät osoitteesta: www.helsinki.fi/tyratutkimus

Tervetuloa tutkimukseen!

Tutkimuksesta vastaavat eläinlääkärit:

Sari Mölsä, ELT, DiplECVS

Tuuli Åhlberg, ELL

Outi Vapaavuori, Prof, DiplECVS

Yhteydenotot:

Sari Mölsä

Pieneläinkirurgia
Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Viikintie 49 (PL 57)
00014 Helsingin yliopisto

sari.molsa@helsinki.fi

p: 0294157296

07.11.2017

Yliopistolliseen eläinsairaalaan kuuluva hevossairaala tarjoaa palveluita niin har

18.09.2017

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

27.06.2017

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa la

22.02.2017

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön k