Koirien allergiatestaus meillä

Atooppista ihottumaa sairastavista koirista valtaosalla on allergioita, yleisimmin ympäristössä esiintyville allergeeneille. Allergian aiheuttajia pyritään paikallistamaan allergiatesteillä. Allergiatestien positiiviset tulokset kertovat herkistymisestä – allergiasta puhutaan vasta kun on oireita. Diagnoosia ei siis tehdä allergiatestauksen perusteella mutta testituloksia voidaan käyttää apuna hoitoa suunnitellessa siedätyshoidon perustana.

Allergiatestauksessa ihoon pistetään pieniä määriä tutkittavia allergeeneja. Allergiatesti tehdään kyljen iholle ja alueelta ajetaan karvoja noin postikortin kokoiselta alueelta. Testi tehdään kevyessä rauhoituksessa. Tulos saadaan samalla käyntikerralla.

Mikäli koiralla on lääkityksiä, on niistä luotettavan testituloksen saamiseksi keskusteltava eläinlääkärin kanssa ennen testausta, koska osa lääkeaineista voi vaikuttaa testituloksiin. Verikokeesta tehtävät IgE-vasta-ainemääritykset ovat vaihtoehto ihotesteille. Allergiatestaukset tehdään vain ympäristön allergeenien osalta.

Ajanvaraus ja ohjeistus:

henni.siniketo@helsinki.fi

riitta.t.seppanen@helsinki.fi
(ti 10-12)

18.09.2017

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

27.06.2017

Eläinlääkäri Thomas Grönthal tutki väitöskirjatyössään muun muassa bakteerin aiheuttamaa la

22.02.2017

Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt uuden koirien epilepsiaan liittyvän geenilöydön k