Tutkimus rustonkorjausistutteesta koiran olkanivelen osteokondriitin hoidossa

Petbone-tutkimusryhmä etsii koirapotilaita, joilla on olkanivelen rustovaurioita.

Outi Vapaavuoren Petbone-tutkimusryhmä tutkii uuden eläinlääkintään käytettävän laitteen, COPLA Scaffold™ -istutteen, käyttöä koiran olkanivelen osteokondriitin (osteochondrosis dissecans, OCD) hoidossa Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa. COPLA Scaffold™ on Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkimusryhmän kehittämä rustonkorjausistute ja kyseessä on ensimmäinen kliininen tutkimus, jossa OCD-potilaita hoidetaan tällä istutteella.

COPLA Scaffold™ -istute asennetaan normaalin OCD-leikkauksen yhteydessä olkanivelen rustovauriokohtaan. Istutteen avulla vauriokohta saadaan välittömästi täytettyä ja tasainen nivelpinta palautettua. Istute tarjoaa luuytimestä tuleville soluille optimaalisen ympäristön kiinnittyä ja erilaistua. Tämä mahdollistaa uuden terveen rustokudoksen muodostumisen samalla, kun istute vähitellen hajoaa pois nivelestä. COPLA Scaffold™ -istutteen käytön odotetaan tuovan sekä välitöntä että pitkäaikaista hyötyä koirapotilaille. Potilaiden odotetaan kuntoutuvan leikkauksesta nopeammin tavanomaiseen OCD-leikkaustekniikkaan verrattuna ja istutteen odotetaan ennaltaehkäisevän nivelrikkomuutoksia.

Tutkimukseen otetaan 20 koirapotilasta, joista 10 leikataan tavanomaisella menetelmällä ja 10 saa leikkauksen yhteydessä COPLA Scaffold™ -istutteen olkanivelen rustovauriokohtaan. Istutteesta ja seurantakäynneistä aiheutuvat kustannukset katetaan tutkimuksen puolesta, mutta tähystysleikkauksen (1700-2000 euroa) sekä fysioterapian kustannukset tulevat osallistujan maksettavaksi.  Koiran omistaja ja tuloksia arvioiva eläinlääkäritiimi ovat sokkoutettuja hoitomuodon suhteen koko tutkimuksen ajan.

Tutkimukseen haetaan koiria, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

• Rotu: bordercollie, labradorinnoutaja, kultainennoutaja, hovawart, rottweiler, dobermanni tai beauceron
  • Ikäleikkausajankohtana 5-8 kk
  • Koiralla on röntgen- tai tietokonetomografiakuvauksella diagnosoitu toisen tai molempien olkanivelten OCD, jossa todettu leikkaushoitoa vaativa, vähintään 6 mm halkaisijaltaan oleva OCD-vaurio
  • Koiran omistaja sitoutuu 18 kuukauden tutkimusjaksoon, joka sisältää aloituskäynnin, leikkauksen ja 5 seurantakäyntiä Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa.

Mikäli kiinnostuit tutkimuksesta, otathan yhteyttä!

Tutkijaeläinlääkärit:

Pauli Keränen, tutkimuksen vastuueläinlääkäri
pauli.keranen@helsinki.fi
p. 029 41 57290

Helka Heikkilä
helka.heikkila@helsinki.fi

Mikael Morelius
mikael.morelius@helsinki.fi

Kuva: Freeimages

Tags:

07.11.2017

Yliopistolliseen eläinsairaalaan kuuluva hevossairaala tarjoaa palveluita niin har